Basmul PSD al „creșterii salariilor bugetarilor” arată a poveste tristă pentru români. Simulările indică scăderi considerabile ale salariilor în 2018. Bugetarilor le sunt promise creșteri salariale în 2018, însă simulările arată că vor avea parte de scăderi considerabile ale veniturilor, între 7 și 17 procente. În cel mai fericit caz, măririle vor fi anulate de schimbările în taxarea muncii anunțate recent”, a transmis Pirtea. Acesta a explicat că simulările au fost efectuate pentru profesori din universitar și preuniversitar și pentru angajați din administrația fiscală, iar rezultatele au arătat că vor fi scăderi considerabile, uneori chiar de peste 700 de lei.
„Pe scurt, salariile profesorilor din preuniversitar scad în martie 2018 cu 132 de lei, de la un net de 2014 lei, la 1882 lei. Am efectuat simularea pentru profesori cu vechimea mai mare de zece ani. Elementele luate în calcul sunt mărirea cu 20% prevăzută în Legea cadru și trecerea contribuțiilor în sarcina angajatului (35%), cu impozit pe venit 16%. Dacă totuși coaliția guvernamentală va scădea impozitul pe venit la 10%, creșterea de 20 de procente a salariului se anulează complet”, a scris liberalul.
Situația pare să fie asemănătoare și în cazul lectorilor universitari, pentru că PNL-istul spune că și leafa acestora va scădea de anul viitor: „Am simulat situația unui lector universitar cu 10-15 ani de catedră, cu doctorat: din martie 2018, salariul unei astfel de persoane se va diminua cu 162 de lei, de la un net de 2488 lei, la 2326 de lei, având în vedere aceeași situație descrisă mai sus. La fel, dacă impozitul pe venit scade la 10%, veniturile nu scad, însă ‘creșterea de 20%’ este complet anulată”.
Printre cei mai dezavantajați de situația sistemului salarial ar putea fi cei care lucrează la ANAF, pentru că unii vor ajunge să piardă chiar și mai mult de 700 de lei: „un angajat al Agenției, care acum câștigă 4344 lei, va pierde în 2018 nu mai puțin de 735 de lei. În cazul lor, pierderile salariale se păstrează și în situația în care impozitul pe venit va fi redus la 10%, tăierea fiind de 485 lei”.
Pirtea avertizează astfel că statul a devenit un factor de instabilitate și că românii nu ar trebui să-și planifice banii în funcție de banii promiși de coaliția de guvernare,„întrucât riscul ca aceștia să nu există este unul ridicat”.